Küba’da Madene Hayır Haykırışı

Çeyrek asırlık maden ve doğa mücadelesi veren Artvin halkı sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getirmeyi başardı.

Bu yıl Türkiye’de ve dünyada yapılan 1 Mayıs İşçi bayram kutlamalarında Artvin “MADENE HAYIR” damgası vurdu. Artvin Halitpaşa Meydanı’nda madene hayır sloganları yükselirken, Artvin için yılın haberi olacak fotoğraf Küba’dan geldi. Küba’daki kutlamalarda Ayyıldızlı tişörtleri, ellerinde Madene Hayır yazılı Artvin’in rengi olan yeşil Beyaz kaşkolleriyle Artvin’e destek veren fotoğraflar büyük ilgi gördü. Haber yerel gazetelerde “KÜBA’DAN CERATTEPE’YE SELAM” başlığı ile yayınlandı. Kim ya da kimlerin olduğunu henüz öğrenemediğimiz bir grubun Küba’dan Cerattepe’ye destek verdiği, önümüzdeki günlerde bu aktivist Artvin sevdalıların kim olduğu konusunda geniş haber yapılacağı belirtildi.

Kısa sürede  Küba’daki Cerattepe desteğinin sırrı ortaya çıktı. Yeşil Artvin derneği Yönetim kurulu Üyesi emekli öğretmen Bahattin Altuntaş’ın ablası Zehra Altuntaş’ın bu organizasyonun kahramanı olduğu ortaya çıktı. Zehra Altuntaş, İstanbul’da ikamet etmekte olan Artvin’de kısa sürede herkesin elinde, boynunda gördüğümüz atkıları yaptıran Artvin sevdalısı bir  Artvinli…Altuntaş Küba konusuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;

KÜBA’DAN “ARTVİN’DE MADENE HAYIR” DEDİK.

“Bir devrim ülkesi olan Küba’nın rejimini tanımak ve Küba Havana Devrim Meydanı’nda 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramını bir işçi olarak kutlamak için Küba’daydım.

1 Mayıs sabahı Nebil Özyiğit’in 1 Mayıs’da giymemiz için yaptırdığı ay yıldızlı tişörtlerimizle lobide buluştuk.  Ben de yanıma “Artvin Cerrattepe’de Madene Hayır” çevre mücadelesini okyanus ötesinde duyurabilmek adına Yeşil Artvin Derneği’nin Madene Hayır yazılı atkılarını almıştım. Nebil Bey’e ve gruba Cerrattepe’deki mücadeleden bahsedip atkılarla yürümeyi ve fotoğraf çekmeyi teklif ettim. Herkes duyarlı davrandı ve kabul etti.

Sabah 05.30 alacakaranlık, yürüyerek yola çıkıyoruz. Saat 06.00 civarında Devrim Meydanına birkaç blok mesafe kala beklemeye geçiyoruz. Sabahın ilk ışıkları vuruyor, ayağımızda beyaz pantolonlar, üzerimizde ay yıldızlı kırmızı tişörtler, ellerimizde yeşil beyaz Madene Hayır atkılarıyla fotoğraf çektiriyoruz. O sırada Küba televizyonu yanımıza geliyor ve röportaj yapmak istiyor. Nebil Bey ve Ebru Hanım (grup üyesi) röportaj yaparken biz ellerimizde Madene Hayır atkılarıyla fon oluşturuyoruz. Çekim bittikten sonra Devrim Meydanı’na doğru yürümeye geçip insan seline katılıyoruz. Çok kalabalık. Havanalıların dışında çok yabancı turist olduğunu bayraklardan ve kıyafetlerden anlıyoruz. Meydana yürürken sloganlar atılıyor, marşlar, şarkılar söyleniyor, davullar çalınıyor, dans edip eğleniliyor.

Bir resmigeçit değil karnaval havasında kutlanıyor 1 Mayıs. Kübalılar devrim ve rejimin gereği paylaşımı öğrenmişler ve çok seviyorlar. Dikkat çekmiş olacağız ki;  yürürken bize Küba bayrağı ile Madene Hayır atkımızı değiştirmek istiyorlar. Memnuniyetle değiştiriyoruz ve beraber yürüyoruz Devrim Meydanına doğru…

Devrim Meydanı’na vardığımızda Raul Castro’yu görüyoruz. El sallayarak halkı selamlıyor. Biz de ellerimizde atkılarla Raul Castro’yu selamlıyoruz ve kameraların önünden el sallayarak geçiyoruz.

Yaklaşık 25 yıldır Artvin Ceratepe’de “Madene hayır” diyerek doğayı savunan Artvin halkının sesini uluslararası bir alanda duyurabildiğimiz için mutluyuz ama ben bir Artvinli olarak daha da mutluyum. Bizim için güzel ve çok başka bir deneyim oldu.

Küba halkı toplumsal meseleler karşısında bilinçli bir halk. Bu anlayış doğa ve çevre konularında da kendisini ortaya koymuş. Küba halkının örgütlü birlikteliğini yakından görmek bizlere çok şey kazandırdı. Türkiye’de de doğası ve hayatı için mücadele eden, direnen binlerce hatta milyonlarca insanız. Küba’ya baktığımızda açıkça görüyoruz ki; tarihte direnenler mutlaka kazanır. Biz hayatımız ve yaşam alanlarımız için direniyoruz. Ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz. Artvin’de maden istemiyoruz”

Ve…Küba’dan “Artvin Cerattepe’de Madene Hayır” dedik.”