ARTVİN’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında, yerel mahkemenin ret kararına karşı Danıştay’a itirazda bulunuldu.
Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile birlikte Artvin Baro Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Avukatı Bedrettin Kalın, olağanüstü koşullarda yapılan Cerattepe karar duruşmasında, güvenlik güçlerinin davacıların davaya girmesine engel olduğunu öne sürdü. Mahkemede reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlatan Kalın, “Red talebi esas olarak Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde görüşülmesi gerekirken Rize İdare Mahkemesi reddi hakim talebimizi geri çevirerek kendisi hem esastan, hem de usulden talebimizi reddetti. Bu kararı temyiz edeceğiz. Bugün temyiz dilekçemizi gönderiyoruz. Umut ediyoruz ki adalet mutlaka bir yerde yanlışı doğru olanla düzeltecektir. Danıştay’ın bu yönde verdiği örnek kararlar var. Bunlar Cerattepe olayına benzer kararlar. Dolayısıyla biz yargıdan umutluyuz yeter ki birileri müdahale etmesin” dedi.
“250 KİŞİ DURUŞMAYA KATILAMADI”
Cerattepe karar duruşmasında 250 davacının duruşmaya gidemediğini ifade eden Kalın, “Her yurttaşın davasını takip etme özgürlüğü vardır. Cerattepe davasında insanların kendi davalarını takip etme hakkı var. Bu yasal hak engellendi. 250 kişinin duruşmaya gidemediğini tutanak altına aldık. Bu adalete erişimin engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu durumu Danıştay’ın dikkatine sunacağız” ifadelerini kullandı.
Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal’da, kamuoyunda yargıya güvenin azalmasına rağmen hukutan umutlarını kesmediklerini belirterek, Danıştay’dan Artvin için iyi sonuç çıkacağı beklentisi içerisinde olduklarını söyledi.
Açıklamaların ardından hazırlanan itiraz dosyası Danıştay’a gönderilmek üzere Artvin Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunuldu.
CERATTEPE DAVASI
Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme, bölgede 14 Mart’ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül tarihinde dinledi.
45 SAYFALIK KARAR
Duruşma sırasında Yeşil Artvin Derneği yöneticileri ve avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Talebi aynı gün reddeden Rize İdare Mahkemesi heyeti bir gün sonra 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Rize İdare Mahkemesi, 45 sayfalık kararında devlet ormanlarında gerekli iznin alınması halinde madencilik faaliyetlerinin yapılabileceği, söz konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı ve mevzuata aykırı bir durum olmadığına yer verildi. Kararda ayrıca, maden sahasının Milli Park ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dışında kaldığına vurgu yapılarak projeye yönelik iptali istenilen 2/6/2015 ve 3882 sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka ve mevzuata uygun olduğuna karar verilerek iptal talebi reddedildi. (Artvinin Sesi)
http://www.artvininsesi.com.tr/haberler-12424-cerattepe-kararina-itiraz-edildi.html